meer achtergrond

naar de welkom pagina naar kinderen leren filosoferen naar ideeen voor de praktijk naar democratisch burgerschap naar delphi onderzoek naar rob bartels naar meer literatuur en websites  
welkom filosoferen kinderen democratie delphi rob meer  
contact met rob bartels laatst gewijzigd: 25-07-2008  
               

achtergrond

Socrates op de speelplaats, Richard Anthone en Freddy Mortier.
Acco, Leuven (2007).

Wie eenmaal een tijdje met kinderen filosofeert heeft behoefte aan een theoretisch kader. Dat verschaft Socrates op de speelplaats op een uitstekende wijze. Het bevat ook een goede inleiding in logica en argumentatie. De oorspronkelijke uitgave uit 1997 is in 2006 herwerkt.

Voor een deel overlappen Socrates op de speelplaats en het boek Kinderen leren filosoferen elkaar. Terwijl we hierin steeds vertrekken vanuit de praktijk en aan de hand daarvan de methodiek bespreken, werkt Socrates op de speelplaats vanuit de methodiek, met name zoals die is ontwikkeld door Lipman, en laat dan zien hoe je daarmee in de praktijk kunt werken.

Spelen met denken, Ekkehard Martens.
Lemniscaat, Rotterdam (2000).

Martens geeft in dit boek een gedegen overzicht van de verschillende stromingen en benaderingen in de kinderfilosofie. Een aanrader voor wie meer wil weten en nadenken over de filosofische wortels van de methodiek.

Filosofie van de kinderjaren, Gareth Matthews.
Lemniscaat, Rotterdam (1995)
.
Denken kinderen wel op de manier waarop wij denken dat ze denken? Schitterend boek, waarin Matthews verschillende heersende opvattingen uit de pedagogiek en de ontwikkelingspsychologie bevraagt.

Filosoferen is een soort wereldverkenning, Karel van der Leeuw.
Zwijsen, Tilburg (1991).

Toegankelijke inleiding in de theorie over kinderfilosofie. Het boek is niet meer verkrijgbaar, maar nog wel beschikbaar in veel bibliotheken
.

 

meer lezen over kinderfilosofie
en websites

Literatuur voor de praktijk Diverse literatuur Achtergrondliteratuur websites in binnen- en buitenland
praktijk diverse achtergrond websites

Waar blijft de dag van gisteren?
in Mensenkinderen, mei 2006