democratie leren door filosoferen

naar de welkom pagina naar kinderen leren filosoferen naar ideeen voor de praktijk naar democratisch burgerschap naar delphi onderzoek naar rob bartels naar meer literatuur en websites  
welkom filosoferen kinderen democratie delphi rob meer  
contact met rob bartels laatst gewijzigd: 04-05-2013  
               
democratie in dialoog

In een woonkamer in Rotterdam-zuid werd in het najaar van 2005 een idee geboren: we zouden filosoferen heel goed kunnen inzetten om in Rotterdamse scholen en wijken kinderen en volwassenen met hun zo verschillende achtergronden en leefwijzen met elkaar in dialoog te brengen. Als we dit kunnen combineren met initiatieven gericht op het samenleven in buurten en wijken, leveren we daarmee een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Het idee werd een plan, dat noemden we democratie in dialoog.
Hoewel de eerste reacties positief waren, konden we in Rotterdam niet voldoende steun voor het plan vinden.
Die steun, enthousiasme eigenlijk, vonden we wel bij scholen elders in het land. En bij de kenniskring ge´ntegreerd pedagogisch handelen van de Hogeschool Inholland.
Het idee evolueerde tot een programma filosoferen met kinderen en een onderzoek naar de bijdrage die filosoferen op school levert aan democratische burgerschapsvorming.
Democratie in dialoog werd
Democratie leren door filosoferen.

 

 

democratie leren door filosoferen

filo doe je zo promotie kenniskring in english

philosophy for democracy 
Information about the project, the programme and the research is available in english.

In september 2006 begonnen Marja van Rossum en ik met de ontwikkeling van een programma voor de hele basisschool, voor groep 1 t/m 8. In december 2008 verschijnt dit programma als Filosoferen doe je zo, leidraad voor de basisschool.
Lees meer over filosoferen doe je zo

Ondersteund door de kenniskring kon ik de praktijk in de deelnemende scholen onderzoeken: welke bijdrage levert filosoferen met kinderen aan democratische burgerschapsvorming?
Lees meer over het onderzoek voor de kenniskring

Het programma en het onderzoek bleken zo veel potentie te hebben, dat we het onderzoek vanaf september 2008 hebben voortgezet als promotieonderzoek bij de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. De promotie vond plaats op 17 april 2013.
Lees meer over het promotieonderzoek